Poma amoris minora lutea [20.09.2025] Sjajan paradajz, sočan i pun okusa. Šteta što je bio samo jedan u kutiji.
Flanders contrast [19.09.2025] Slatkasti, zanimljivog i punog okusa. Jako osvježavajuće.
Black magic [18.09.2025] Zanimljive boje, finog, ali blagog i vodenastog okusa.
Borak [17.09.2025] Izvrstan paradajz. Sočan i ukusan, šteta što je bio samo jedan manji u kutiji.
Zlatava [17.09.2025] Ko neka njezna ruzica, sramezljivo slatkast i jako simpatican, izvana i iznutra.
Purple Calabash [17.09.2025] Neocekivano jednostavan, s obzirom na to kako izgleda, ali fin, osvjezavajuc!
Sandul Moldovan [14.09.2025] Solidan paradajz, blagog okusa i glatke i mekane teksture. Ovaj nije bio previše sladak, više okusom na kiselkasto, sa malo soli se zaokruži.
Golubić [13.09.2025] Dosta je bilo okolišanja, vrijeme je za moju, prvu desetku. Savršeno prošarane teksture, punog klasičnog okusa s umjerenom kiselosti i balansom slatko kiselog kakav mi savršeno odgovara. Ajmo naši!!
ROSE D'ESPELETTE [12.09.2025] Standarni šljivar, nije me se posebno dojmio, solidan paradajz.
Neves Azorean [10.09.2025] Svjež i kiselkast, s malo soli nevjerojatno ukusan. Dobar omjer mesnatog i vodenastog dijela. Sjajno.
Snowball [07.09.2025] Amerikanci očito vole da su im paradajzi slađe kiseli i fine glatke teksture (zadnja 2 američka su bila takva), vrhunski užitak. Peak paradajz.
Neves Azorean [07.09.2025] Prvo blago kiselkast, a onda te preplavi slatkoca. Odlican za sendvic!
KELOGG’S BREAKFAST [06.09.2025] Intenzivni okus paradajza, s jačom kiselosti, ali dobro balansiranom i prošaranom teksturom. Baš classic padadajz.
Afternoon delight [04.09.2025] Možda je zato što dugo nisam jela pravi paradajz, ali ovo je bilo tako dobro, kao voće, glatke i mekane strukture, uz malo soli i ulja prava ekstaza u ustima.
ROSE D'ESPELETTE [01.09.2025] Jako mirisan, ali malo varljiv. Iznutra nije toliko sočan kako se na prvu može učiniti, okusom je isto blaži, ali odličan postaje uz malo maslinova ulja i soli.
Crni Rus (Black Russian) [31.08.2025] top paradajz, glavna zvijezda u svakom pogledu, okusom i mirisom. i stvarno mu ne treba bas nista, cak ni mrva soli!
Malakhitovaya Shkatulka [30.08.2025] Fino kiselkast, sočan...ima se čime podičiti...iako ime govori suprotno ;)
Amiš paste [30.08.2025] Okus perfektan, malo krupne soli, malo pancete. Izvrsno!
Andski paradajz (Anden horn) [24.08.2025]
Crni Rus (Black Russian) [24.08.2025] Iskonski okus paradajza, vrtovi naših baka, savršeno ukusan i bez soli, poezija na tanjuru, nestao u 60 sekundi
Pink Berkeley Tie-Dye [23.08.2025]
Black magic [22.08.2025] Zanimljiva kombinacija boja, lijep mesnat iznutra, sjajnog okusa. Odličan paradajz
Blush 2.0. [22.08.2025]
Purple Calabash [22.08.2025]
Zlatava [22.08.2025]
Neves Azorean [16.08.2025] Prvi put me nije privukao Neves sa Azora zbog za moj ukusu oreviše vodenaste strukture - međutim okus mu je izuzetan. Ekvilajzer kontrasta kiselo - slatko rastegnut je kod njega do maksimuma.
Pink Passion Dwarf [17.09.2024] Baš intenzivan okus klasičnog paradajza, tekstura taman omjera sočnosti i tvrdoće, baš dobro zaokružen paradajz.
Green tiger [15.09.2024] Moćan mali paradajzić! Jako fin, svjež i kiselkasti, ali balansiran!
PETR ILI CAZANOVA [15.09.2024] Blag, fin okus, bogata tekstura. Sočan, puna usta paradajza.
GARGAMEL [15.09.2024] Jako lijepo izgleda, okus vrlo standard, neposeban.
Tashkent star [15.09.2024] Sočan, slatkast, izvrstan aftertaste
Sunrise Bumble Bee [12.09.2024] Slatkasti cherry, ugodno klizi, sočan i ukusan, divota.
Blush tiger [12.09.2024] Blag, sladak, doslovno kao voće da jedeš. Za desert!
Negro Azteca [12.09.2024] Cherry bomba, nevjerojatno pun okus, stvarno je voćan.
Hurma [12.09.2024] Svježi, osvježavajući, ali ne previše kiseo, blag i pun okus. Tekstura taman, prošarano. Jako dobro.
Zlatava [11.09.2024] Ugodan pun okus, ne pretjerano istančan ili poseban, standarno lagano kiselkasti bez jakih nota.
COYOTE [09.09.2024] Jako aromatičan, nekako magično voćno kremast!
COUILLES DE TAUREAU [09.09.2024] Bomba! Fantastičan okus, srednje mekana tekstura, jeli bi ih svaki dan!
Brin de Muguet [09.09.2024] Vrlo hrsav i sočan, ali blag.
Kumqvat Pink Opal [09.09.2024] Blagi slatkasti okus, puna tekstura, vrlo ugodno.
Poma amoris minora lutea [06.09.2024] Jedinstven okus, stalna postava vrta od ove godine
Pink Passion Dwarf [04.09.2024] Iznenađenje kola. Definitivno bismo preporučili
Tasmanian yellow [04.09.2024] Žućo, jak na vizualnom dojmu, u okusu blagi podbačaj. Ali degustiran je kao zadnji debelo razmaženog nepaca!
Zlatava [04.09.2024] Dosta slatka, boja dominira u privlačnosti nad okusom.
GARGAMEL [04.09.2024] Nekako više očekivanja je pobudio izgled i ime, a okus ostao naaah...
Blush tiger [04.09.2024] Vrlo slično kao Blush 2.0, atraktivan, daje dokaz za voćno podrijetlo rajčica
Blush 2.0. [04.09.2024] Kao male tropske voćkice
Kumqvat Pink Opal [04.09.2024] Vrlo zanimljiv primjerak, izgledom i okusom. Menu zanimljivijim primjercima iz Vica.
Sakvaterra’s select [02.09.2024] To je paradajz!, radosno uskliknusmo nakon kušanja finog mesnatog primjerka. Miris i okus paradajza kakvog pamtim. Ovo bi trebao biti ogledni primjerak MTU-a za paradajze. Štoviše, čak bi i birokratuša Ursula to trebala zakonski uredit
Brin de Muguet [01.09.2024] Lijep oblik, tvrdi i hrskav. Okus čist solidan.
Afternoon delight [30.08.2024] Ovog sam s nestrpljenjem čekao, kao ždrijeb Lige prvaka za Dinamo. Zanimljivi su ti paradajzi iz Kalifornije, slatki, bit će da je do sunca. Ovaj i fino mesnat
Green tiger [30.08.2024] Eksplozija okusa iz malenog ploda. Fino sladak
Blush tiger [28.08.2024] Ovo je top paradajzić. Oblik duguljasti, tekstura i skatkoća. Možda najbolji do sada u ovoj sezoni 2024.
MARIANNA’S PEACE [24.08.2024] Poprilično mesnat, bogat primjerak. Blizu idealu paradajza za sve svečane prigode
Brin de Muguet [24.08.2024] Cherry, sladak, fino ga utopio u mix salatu s ostalima
Amiš paste [24.08.2024] Paradajz kakav želimo. Bogat, mesnat, prijemčivog izgleda, virtuoz a la Baturina
LA CADERO [24.08.2024] Zanimljiv zbog crne boje, dosta mesnat. Živahan kao Cordoba na desnom krilu
Zlatava [24.08.2024] Lijepo šarenilo, bogat okus
KOSOVO [23.08.2024] Odličan. Blizu onog što je meni top paradajz iz djetinjstva. Crveno meso, mesnat, dobra tekstura. Definitivno nostalgija paradajz.
PETR ILI CAZANOVA [23.08.2024] Bas bogat, mesnat, pun okusa. Dajte toga još 'vamo
Blush 2.0. [23.08.2024] Fine narančaste boje, sladak, fino me osvježio
LA CADERO [21.08.2024] Atraktivnog izgleda. Moj primjerak je bio dosta vodenast, glatka tekstura i topi se da, ali okus nije bio nesto posebno.
AMETIST JEWEL [18.08.2024] Božanstveno sladak. Jeli ga uz nareske i sir, kušali uz par kapi provjerenog aceta i zaključili da je najbolji - sam. Ništa mu ne treba.
Mirabelle [05.08.2024] Ovog Francuza veličine pikule ocjenit ću u kategoroji cherryja, izdominirao je ljeto na Medvednici 2024. godine, napokon je Meksikanac Negro Azteca dobio dostojnog suparnika u svojoj kategoriji.
Crni Rus (Black Russian) [06.07.2024] Svake godine bude prvi ozbiljan paradajz na stolu, prvi dozrije. Neponovljivo otvaranje sezone, taj miris Crnog Rusa kada se razreže
Gigante Del Re [18.09.2023] sladak ko med, skoro da mogu rec imala sam slatki dorucak😋
Orlov kljun (Orlinyi Klyuv) [16.09.2023] topi se u ustima, a pun, ni presladak ni kiseo, uz omlet s domacom kobasicom top dorucak
TIFEN MENNONITE [16.09.2023] Late bloomer, na prvu klasika američki beefsteak, na duže staze sjajan u svakom segmentu, rodan, lijep i u lošim godinama za paradajze, otporan, mesnat, dugo stoji nakon branja, jedan od favorita med velikm sortama
Aussie [14.09.2023] pravi mesnati domaci paradajz, uz namazani kruh s mascu i posutom paprikom gore bi legao ko budali samar🤤
Yellow Stuffer [14.09.2023] ime ga bas dobro opisuje posto ima mjesta za nakrcat ga nekom sircinom, okus tako tako, ali poklonjem konju se ne gleda u zube😬
Tasmanian yellow [14.09.2023] top, mesnato, ukusno, mirise na zdravlje😬
TIDWEL GERMAN [14.09.2023] pa nije ni sladak, taman kisi za razbudjivanje😬
Piennolo del Vesuvio [13.08.2023] Sladak kao dolce vita, trademark juga Italije. Uzgajala bih ga i koristila kao dodatak pasti, focacci, u salati, svježi i sušeni… da me podsjeća na okuse i mirise ljeta u Napulju☀️🍅
AMETIST JEWEL [13.08.2023] Iako dajem prednost starim, domaćim i provjerenim sortama, ovaj paradajz me osvojio okusom. Egzotična ljubičasta boja izvana, velika rodnost i krupni plodovi su samo plus. Hvala na presadnici, pravi je dragulj u vrtu!
KOSOVO [13.08.2023] Sladak, sočan, mirisan, mesnati i bez žila. Dajem mu 10/10 i bilježim se za flanac sljedeće sezone! 🙏
KOSOVO [13.08.2023] Kosovo je odlična poma. Puna okusa, mirisa, poma kakva bi trebala biti 😍jedna od najboljih
Amiš paste [13.08.2023] Obožavam Amiša, moja omiljena "paste" sorta (paste je pojam za mesnate paradajze primarno za kuhanje u soseve), ali Amiš je sjajan svjež, čvrst i mesnat, posipan s krupnom soli
Silver Fir Tree [13.08.2023] Klasika paradajz, okrugli, takozvani koktel paradajz. Biljka je interesantna, sa svojim sitnim listom ne liči na paradajz nego na neku crnogoricu, otud i ime
Borak [13.08.2023] Sorta s kojom su svi oduševljeni, kome kod sam dao sadnicu kasnije zove nazad i hvali ovog Srbina
KOSOVO [12.08.2023] Škrt sam inače na ocjenama, ali Kosovo zaslužuje peticu, Kosovo je Igor Cvitanović protiv Grashoppersa. Savršeno balansirani paradajz, nema naglašenih aroma, čisti sklad okusa. Umami.
JULIA CHILD [11.08.2023] Lijepo mesnat, prototip paradajza.
Blush tiger [11.08.2023] Egzotičan, čvrste opne, odličan balans slatkog i kiselog.
Pink Berkeley Tie-Dye [11.08.2023] Jak balans kiselog i slatkog. Fino, mesnato.
Zlatava [11.08.2023] Izvana zlatna, iznutra jarko crvena. Mesnata. Balansirano slatka i kisela.
KOSOVO [11.08.2023] Mesnat, balansiran, bas dobar.
Piennolo del Vesuvio [11.08.2023] Lijepo sladak, možda mu fali malo kiselosti, ali za prvu ocjenu čista četvorka.
Piennolo del Vesuvio [22.07.2023] Vrlo ukusan pomidor. Izdržljiv na promjene meteo uvjeta. Preživio je napad puževa
Teton de Venus [25.06.2023] Ipak je talijanska sorta, prvo sam ga zaveo kao Francuza, valjda me odvukla priča o francuskim istraživačima Divljeg zapada. Prvi plod 2023. godine, a ne bi trebala biti rana sorta. I još u Lici, prvi plod godine u Lici umjesto na Medvednici, sve naopako. Ovaj prvi nije ima bradavicu na vrhu, a bio je i sav ranjavan jer je neko vrijeme ležao na zamlji, kad je svojom težinom srušio nedoraslu mladu stabljiku. Kako je prvi onda s posebnim sentimentom pišem o njemu, nimalo vode u njemu, minimalno koštica, sladak, divota. Ko rahat lokum uz kavu. Mogao bi bit jedno od otkrića sezone.
ROSA DE BARBASTRO [10.09.2022] Sjajan narezan na odreske, rodan, drži se duboko u rujnu
VECNYI ZOV [10.09.2022] Nešto izraženije kiseline, nešto tvrđe strukture.
Purple Calabash [10.09.2022] Jako sladak i simpa pomidor. Everyday pomidor.
Drapee [08.09.2022] Jako mekan i teksturom ugodan pomidor.
FANTOME DU LAOS [08.09.2022] Kao što je Ivan rekao, sladak, vodenast, mesnat. Ugodne teksture.
LA CADERO [08.09.2022] Dosta dobar balans, ima malo i spajsinesa.
AMANA ORANGE [07.09.2022] Sočan, sladak, topi se u ustima. Mrcina koju je teško savladati iz prve. Dobar za toćanje.
Negro de Santigo [07.09.2022] Malo vodenast, kiselkast, sladak
Blush tiger [06.09.2022] 09/2022 Krasan ovalni oblik i atraktivna žuto narančasta boja. Sladak, voćan, sočan. Klizi.
OZARK SUNRISE [06.09.2022] 09/2022 Lijepih indigo crvenih boja. Kiselo sladak. Malo tvrđi, možda i prezelen.
LA CADERO [06.09.2022] 09/2022 Ružno pače koje se pretvorilo u labuda. Sočan, mesnat, sladak. Glatke teksture, gotovo da se topi u ustima. Jesti samoga, šteta ga je miješati s nečim.
Santorini [05.09.2022] Podnosi nedostatak vode, očekivano, s vulkanog pakla je stigao, ali iznendilo me kako je rodan u nedostatku vode
Crni Rus (Black Russian) [05.09.2022] Sjeo nam ko budali šamar.
Yantarnaya Komnata (AMBER ROOM) [05.09.2022] Uf ovaj je jako ukusan. Mekane teksture. #prilipo
Afternoon delight [05.09.2022] Najmekša struktura od ovih koje sam do sada probao. Topi se u ustima. Okus također na nivou.
Belgijski patlidžn [05.09.2022] Najukusniji među patlidžanima, još da otkrijem kako da bude rodniji, da ne ostane na dva ploda godišnje
Negro de Santigo [05.09.2022] Jako rodan, velik, interesantan, Dion Drena Beljo među paradajzima
AMANA ORANGE [01.09.2022] Blag a ugodan. Zavodljiv vizialno. Super okus, top paradajz.
Spundake [01.09.2022] Ove godine napokon sam se posvetio Spundakeu, Sjajno balansiran paradajz, osvježavajuće, a opet ona duboka aroma tamnih sorti, koja nije toliko izražena kao kod Crnog Rusa. Nije jako rodan čini mi se.
Everett’s Rusty Oxheart [30.08.2022] Lagan, pomalo voden, ali fini okus paradajza.
Plovdiv [30.08.2022] U kompostu gredice su izrasli giganti, preko pola kile svaki
Green tiger [29.08.2022] Vrlo zgodan mali paradajz. Lijep intenzivan okus s kiselkastim finišom. Meni je dobar. Ocjena je prva pa je mozda podlozna korekciji.
AMANA ORANGE [28.08.2022] Kapitalac na stolu, dovoljan kao glavni obrok. Hrvali se s njim na dva puta. Sladak, bogat, mesnat, narezan izgledom baca na mango. Odlična protuteža teškom roštilju. Osvaja na prvu. Šarmer.
PILL BOX RED [28.08.2022] Sladak s dosta sjemenki.
Crni Rus (Black Russian) [28.08.2022] Pojam paradajza. Nenadmašan miris i okus. Izrazito mesnat. Čitava kuhinja miriši po njemu. Paradajz kakav treba biti. Potpisao bih ga za svoj forever paradajz.
Piennolo del Vesuvio [28.08.2022] Ovo je diskutabilno ocjenjuje li se općenito ili unutar cherryja kao zasebna kategorija? Jer ako je unutar cherrya onda je Vesuvio neosporni vrh, usporediv možda samo sa Astrčkim Negrom. Po rodnosti i otpornosti na sušu Vesuvio ga šije, u suši na Medvednici, kad su svi njegovi drugovi iz gredice polegli, on je igrao bez kompromisa svih 90 minuta utakmice, ko kapetan Arijan Ademi.
Anaheim Chili [28.08.2022] Sjajna papričica, lagano ljuta, odnosno varira od ploda do ploda, sjajna ako niste hardcore ljubitelj ljutog, da malo zaljuti, a opet ostavi prostora za druge okuse
FANTOME DU LAOS [28.08.2022] Kao session IPA, lagani, gotovo slatkast, topi se u ustima, idealan početak tejstinga
AMETIST JEWEL [27.08.2022] Rano je rodio, već početkom sedmog - te ae primjeno isticao kod tejstinga prije Zaboka, reže se ko putar, sladak ko alva. Šaba i Maks su ga otvorili na Untaopedu i tamo rejtali.